Тест: Endura MT500 Spray Baggy шорти

Текст: Христо Танев
Снимки: Михаела Радоева

Носител на наградата на EuroBike за най-добър къс панталон за 2009. Този приз е подкрепен и от други тестове, които може да намерите в Интернет. Нека видим защо!

endura pants compressed

 

 

Характеристики:
Предни части направени от Cordura® и разтегливи в 4 посоки.
3-слойна водонепромокаема и разтеглива задна част, която е предназначена да предпазва от пръски.
Водонепромокаем слой от Cordura® в областта на чатала.
Ластик и колан на кръста.
Джобове и отвори на краката за проветрение с цип.
Настройка на широчината в областта на колената.
Светлоотразителни лога.
Цена: 149лв с ДДС

 

Първи впечатления

Когато Velomania се свързаха с нас относно продуктите на Endura ми дадоха възможност да избера панталони, които ми допадат най-много. Така и се сдобих с Endura MT500. Причината да избера тях е проста – исках да пробвам къси панталони, които да ми предоставят защита от мокрите условия (които преобладаваха това лято) и да мога да карам с тях, когато е топло. Т.е. къси панталони за всякакви условия.

Когато разгледах MT500 за първи път ми направи впечатление предимно едно нещо – качество. На пазара могат да се намерят много предложения в този ценови клас, но малко имат такава изработка. Шевовете на задната непромокаема част са лепени и не дават шанс на водата да проникне и охлади тялото. Циповете YKK осигуряващи джобовете и отворите за проветрение са само покрити с материята, от която са направени късите панталони. Това ме притесняваше, защото го виждах като ‘пробойна’ в случай на силен дъжд.

endura pants 14 compressed

Размерът, който беше според моята мярка бе S (съдейки по други марки и модели карам с 32″). В това отношение Endura нямат пропуск с тези панталони. Паснаха ми идеално. Въпреки това са помислили и за резервен вариант, ако вземете по-широки панталони – може да сложите нормален колан, освен вграденият.

endura pants 15 compressed

MT500 варират от S до XXL и ако до сега сте карали с размери отговарящи на инчове, то ви съветвам да погледнете тази таблица от Endura:

 

Цветово разнообразие е нещо, което няма как да се свърже за момента с Endura. При тези къси панталони, насочени към мокри и кални карания, разбирам изборът за черно. Мръсните петна (оставащи след като падне калта например) се открояват по-малко. Всичко по този модел крещи “практично”. Ако търсите с какво да напаснете шареното си джърси, то ще трябва да преглътнете липсата на избор.

 

На трасетата

Вече бях навъртял достатъчно километри на RAM-а, който тествах, когато дойдоха късите панталони. Насочени са към дисциплини като trail и ендуро, за това веднага реших да пробвам как се справят при въртене в температура над 20 градуса. Както ви споделих по-горе, търсех облекло, което да е предлага добър баланс от функционалност и цена, и да бъде приложимо във всички сезони. Чудно ми беше дали непромокаемата задна част ще запарва много при изкачванията, защото да ‘умирате’ от жега не е сред приятните неща, които искате докато се бъхтите нагоре. Имаше и друга чуденка – дали по-дебелата задна част на късите панталони щеше да създава неудобство при продължително въртене.

Endura gloves 2 compressed

Както се оказа от ендуро каранията ми – нямаше място за притесненията ми. При въртене MT500 се чувстваха леки и въобще не пречеха на движенията. Това е плюсът от по-късата им дължина спрямо модели, ориентирани към спускане. Запарване имаше, но не каквото очаквах. Разбира се, беше ми по-топло с тях, но не бих казал, че пречи. Когато се изкачвах или просто въртях по някоя равна пътека седнал установих друг проблем. Каквото и да сложите в някой от големите предни джобове, ще го изкарате много трудно докато сте на колелото. Дори само да отворите ципа изисква много усилия, защото когато въртите джобовете идват много близо до областта на кръста/таза и циповете се прегъват. Например, когато се опитвах да си извадя телефона, трябваше да се отпусна леко назад докато карам с една ръка и да отворя ципа с няколко движения. От една страна това е супер, защото е 100% сигурно, че нищо няма да изпадне, но и го намирам за малко дразнещо, когато трябва да извадя нещо, докато съм в движение.

На сайта си Endura твърдят, че модела е за шотландските пътеки, но и за нашето лято си беше съвсем съвсем добре. Най-доброто каране, което направих с MT500 беше, когато отивах да тествам 27.5 версия на AM ONE и се сблъсках с слънце и много топло време от където стартирах до дъжд, вятър, градушка, малко сняг и разбира се за къде без любимата кал!

Докато задната част е непромокаема, то за предната няма информация и за това реших да не прибирам телефона от предния джоб в раницата та да видя дали ще се справят късите панталони. След затваряне и на страничното проветрение вече се бях подсигурил, че не съм оставил места от където директно да нахлуе вода.

Само че това не се оказа съвсем вярно. Колкото и да е странно MT500 не пропуснаха вода, но крачолите вкараха малко, почти до височината на джобовете. Това се получи заради дължината на самите панталони, която е пригодена за въртене. Така водата, която иначе се стичаше по MT500 стигаше до колената ми и от създаващото се приплъзване на материала по кожата придърпваше вода нагоре. В крайна сметка бях мокър над колената, но джобовете бяха непокътнати. Теоретично панталоните издържаха теста, но този ефект ме изненада неприятно.

Когато стигнах до началото на трасето за спускане го заварих с малко сняг и кал. Идеалното условие за да видя колко непромокаема е трислойната задна част. Както може да видите не си спестих нито една локва надолу!

2014 05 17 16 compressed

Останалите карания, които направих с късите панталони бяха предимно на топло време по кални и мокри трасета. Нямах никакви проблеми и се радвах, че намерих как да не се прибирам с колелото подгизнал.

Оценка на Bike-BG

Когато получих тези панталони ми беше споделено, че теста трудно би бил отрицателен. Учудих се, но в крайна сметка се оказа, че наистина трудно бих написал нещо негативно срещу MT500, като изключим малки подробности, които считам за незначителни.

Чудесен избор за всеки дъждовен и хладен ден! Компромисен избор, ако искате едни къси панталони (както правя аз), ставащи за всякакви условия и температури. Разбира се, стане ли топло запарването е неизбежно, но се получава само там, където е водонепромокаемата част. В мокри условия ще се радвате, че ги носите.

 

Endura MT500 може да намерите в магазините на:

Веломания ЕООД
www.velomania-bg.com

88 Components pads 300x250 1