Тест: RAM AM ONE.1 27.5

Рамката е направена от 6061 алуминий и има 130 ход благодарение на Horst-Link окачване. Предлага се в три размера – S, M и L. Окачването е много просто и работещо. Няма сложни елементи и десетки лагери за смяна. Теглото, което е указано от RAM е 3кг с шок. Шокът за тази рамка е с 190мм дължина и е въздушен. За дълги спускания и каране предимно надолу удачен вариант би бил слагането на пружинен шок за спускане. Работата на рамката ще стане страхотна!

Нещо, което няма как да не отбележа е по-големите капли, за които е проектирана рамка. На пръв поглед рамката има само 130мм ход, а е предназначена за сериозно каране в планината, което мигновено включва и добри спускания. Бях удивен, когато се спусках по трасетата на които го тествах. Съвсем малко по-големият размер на гумите толкова осезаемо намали неравността по терена, че ме изненада приятно. Ако не знаете или някой ви каже, че това колело е с 150мм ход ще сте склонни да му повярвате.

Определено разбрах, защо на световната купа по спускане толкова много наблягат на “новият, по-добър размер.” С лекота минавах през каменисти участъци и корени в сухо и кално време. Ударите, които се усещат с 26″ гуми са много по-малки при 27.5″.

 

 

Характеристики на колелото:

Рамка RAM AM ONE 27.5″ M размер
Вилка ROCK SHOX SEKTOR GOLD RL27
Шок ROCK SHOX MONARCH RL
Чашки FSA TAPERED
Курбели SRAM X5 GXP 175
Педали VP-565
Касета SRAM PG-1030 11-36 10SPD
Верига SRAM PC1031
Главини FORMULA DISC 15MM/QR
Шини DTSWISS 466d
Спици SAPIM LEADER
Спирачки AVID DB3 180/160
Команди SRAM X5
Декланшор SRAM X5 HDM
Дерайльор SRAM X5 MEDIUM CAGE 10SPD
Колче за седалка KORE XCD 2 DB
Седалка SDG CIRCUIT MTN
Лапа KORE CUBIX
Кормило KORE Durox
Грипове ODI RUFFIAN LOCK-ON
Гуми MAXXIS ARDENT 27.5X2.25

 

Геометрия (кликнете върху изображението за по-голям размер):Capture12

 

Рамката, която карах беше предварителна версия на това, което може да намерите в магазините. Значителна разлика се наблюдава в извивките по задницата и кобилицата т.е. само козметични.
Също така колелото ми осигуриха RAM BIKES беше с баш гард водач – това беше супер при спускания, но за жалост ‘официалната’ версия не разполага с такъв. Ето за сравнение:

2014 06 09 12.20.17 copy

Важно е да отбележа, че в момента RAM AM ONE.1 не се предлага с вилка RS Sektor, а имате избор между RS Pike RCT3 (който много бих искал да пробвам) и Suntour Auron. Двете вилки са с 160мм ход, за разлика от 150мм при Sektor, и намаляват челният ъгъл като правят колелото с малко по-агресивна геометрия. Нещо, което това колело заслужава.

Преминаваме директно към впечатленията ми от километрите прекарани с този AM ONE. Предимно го карах на Витоша и около Велико Търново. На тези две места подложих RAM-а на различен тип терен, почва и препядствия.

 

Дали колелото е готово за ендуро състезания? И още как!

Категорично заявявам, че катеренето с това колело е безпроблемно и не се наблядава силно сгъване при педалиране седнал върху седалката. Разбира се, когато се изправях и ‘натисках’ повече колелото окачването се активираше, но това няма как да се избегне освен, ако не заключите вилката и шока. Впрочем пробвах се да карам така за да е оптимално въртенето, но винаги не ми е допадало да заключвам меко колело. Усещането на колелото се променя и не го намирам за комфортно.

Позицията при изкачване на мен ми беше много удобна като се има предвид, че карах М размер и съм 169см висок. Кормилото е с добра широчина – 740мм – и не го намирам за прекалено широко при въртене и изкачване, нито пък тясно при спускане. Единствено при дълги карания със седалката не се разбирахме, защото определено не е моят размер.

При посещението ми на Георги Радев от TrueRiders Team във Велико Търново карахме много пътеки, част от които бяха част от миналогидшното и тазгодишното издание на Enduro Warriors Challenge. Георги завърши втори тази година и определено знаеше кои са интересните пътеки за да ме преведе през тях. Като разултат навъртяхме 40.5км включващи изкачвания и много приятни спускания. Малка част от приключенията ни може да видите в следващите видеа.

40.5km Veliko Tyrnovo

40.5км обиколка по ендуро трасетата във Велико Търново с Георги Радев.

Тук имаше изкачване с остър завой и коловоз като допълнително затруднение беше калта. Това хич не ми попречи да го премина.

Едно от спусканията на трасе от Enduro Warriors Challenge, което направихме с Георги.

Малък праг по-надолу по същото трасе:

Най-тежкият момент за AM ONE-а беше, когато правих изкачванията си до Байк Кръстьо и Голи Връх, Витоша, за да покарам по трасетата за спускане там. Тук може да видите какво прави Росен и сами да прецените дали терена ще натовари достатъчно AM-а.

Там колелото буквално ме удиви. Предишният уикенд бях по тези трасета с колело за спускане и не очаквах кой знае какво от едно късоходово планинско колело. Всъщност очаквах да ми бъде трудно на някои места и да ме удря през ръцете и краката. За това и напомпах малко повече вилката и шока, за да избегна ботъм аут.
Но такъв нямаше!

В момента който тръгнах по трасетата надолу усетих колко е игриво това колело. В интерес на истината и вилката и окачването работеха супер, макар да не са много висок клас, и се носех бързо надолу през скоковете и корените.
По-големите 27.5″ гуми грам не се усещаха като нещо неприятно, а напротив – даваха по-голяма контактна площ. Което беше добре дошло, защото гумите, с които беше екипиран велосипеда Maxxis Ardent 2.25 ми допаднаха само при въртене и сухо време, но не и когато се очакваше да захапят или спрат върху мокрите пътеки – просто се хлъзгаха. Такъв беше случаят като ме хвана силен дъжд и заварих трасетата доволно кални. Разбира се, това не са гуми за кал, но има по-добри варианти за гуми, които да се справят добре във всякакви условия.

 

От друга страна, когато карах по същите трасета, но далеч по-сухи благодарение на големите капли колелото се движеше значително по-леко през неравносите и газеше терена много приятно без да усещам блъскане в ръцете. Главната причина за това е, че гумите не влизаха толкова в дупките по трасето; нещо характерно за 27.5 и 29 инчовите колела.

Притеснявах се дали шините няма да се подбият, защото не на едно или две места чух звука от удар по шината, но DT шините са оказаха по-здрави отколкото предполагах. Дори след края на тестовия период двете капли си бяха идеално прави.

Ако решите да подлагате колелото на дълги спускания, то веднага ще забележите, че спирачките му не са една от силните страни. Впрочем, това е една от малкото му слаби. Когато карате по пътеки с не голям наклон и изкачвания няма проблеми със спирането. В момента който тръгнете само надолу след няколко по-агресивни спирания спирачките гибят част от мощността си и загряват. Възможно е с поставянето на по-големи ротори този проблем да намали.

Bike-BG оценка:

AM ONE.1 е страхотно колело с нашумелия размер гуми и много добре подбрани части. Цената му от 2499лв е напълно заслужена, дори бих казал, че еквивалент трудно може да се намери (ако въобще има).

Малкото минуси, които мога да отбележа като проблемни са спирачките и задната ос. За агресивно каране една 12мм ос отзад би била перфектно допълнение към рамката.

Други сглобки:

  • AM ONE.1 с Pike RCT3 за 3099лв
  • AM ONE.2 за 2199лв
  • AM ONE.3 за 1950лв

 

Текст: Христо Танев
Снимки: Михаела Радоева
Видеа: Георги Радев

88 Components Suspension