Тест: Вело компютър VDO M3 WR

VDO M3 WR е една от версиите на модела M3 и може да се каже, че стои на прага на вело компютрите с основни функции и тези, които предлагат голям набор от полезни данни като измерване на височина, каданс и т.н. Съкращението WR идва от Wired, което ще рече че M3 е свързан чрез кабел за измервателя, който се слага на вилката. Другата версия  WL, както се досещаш от Wireless.

 

vdo m3 wr
Функции:

 •  Текуща, средна и максимална скорост
 • Дистанция на текущо каране (за колело 1 и 2)
 • Общо изминат път (за колело 1 и 2)
 • Карано време (за колело 1 и 2)
 • Часовник (за колело 1 и колело 2)
 • Сравнение на средна и максимална скорости
 • Време на определена секция/дистанция
 • Термометър

Както и някои глезотийки като:

 • Запазване на данните в случай на смяна на батерия
 • Голям дисплей, който се изключва след 5 минутна пауза с цел пестене на батерията
 • Автоматичен старт и стоп
 • Предупреждение за изчерпваща се батерия
 • Вграден лист с големини на гуми, който може да използват за по-бързо и лесно настройване

Цена: 59,90лв

 

vdo m3 wr inside

Всичко, което има в кутийката – батерия, стойка с кабел, спейсъри и свински опашки. Упътването е на няколко езика и препоръчвам да се прегледа преди монтиране.

Монтирането на компютъра беше много лесно. Всичко, което ти трябва е в комплекта – свински опашки и лепка за кормилото. Нещо, което ми направи впечатление е наличието на спейсъри, които се слагат под измервателният апарат в долната част на ботушите.

Казвам това, защото при предишни компютри, които съм ползвал на колелото ми за спускане с вилка FOX 40 трябваше да напасна нещо под апарата за да го доближа максимално до спиците. С M3 няма да имаш притснение какво колело караш и дали ще стане за него.

Едно бързо завъртане на каплата и веднага става ясно дали си успял да го сложиш както трябва.

 

vdo test 5

Снимка: Михаела Радоева

Компютъра разполага с немски, английски, италиански, испански, холандски и полски езици.

Съвета ми е да се премери ръчно радиуса на гумата, защото зададените в компютъра не пасват на всички видове външни гуми. Например комбинацията от 27.5“ капли с 2х2.25 Максис Ардент трябваше да дава по-голямо число от 26“ капла със същата гума. Според зададените данни това не беше съвсем така.

При ръчното вкарване ви се отваря повече работа с бутоните, но по-добре няколко минути работа отколкото грешни резултати и измервания последствие.

Формулата за пресмятане е: P=2.п.r

Всичките си карания засичах със Страва и GPS. Отклонението, което получих е в порядъка на 100 метра при 30 км. каране. В интерес на истината това отклонение ми се е получавало и с други велокомпютри. Отдавам го на неправилно засичане от GPS-а на телефона или от неправилно измерване на радиуса на гумата.

Нещо, което много ми допадна в това VDO е леснотата при употреба. Всичко на всичко имате два бутона, с които се свиква много бързо и е елементарно да се работи – дори при изкачване. Често, докато се катерех по път или пътека разцъквах с дясната ръка между изминат път, текуща скорост и термометър без проблеми.

 

vdo test 2

Снимка: Михаела Радоева

При мен винаги е съществувал момента с това дали си заслужава да имаш 1000 опции в един вело компютър или да имаш няколко, но които да знаеш, че употребяваш. Бих казал, че M3 има много добър микс от полезни функции.

Дори термометъра използвах често за да следя температура при каране. На пръв поглед това няма кой знае какво приложение, но лично мое мнение е, че е полезно да знаете реалната температура на околната среда. Стига да се движете компютъра показва точно градусите дори при припек.

Не ми се отдаде възможност да пробвам опцията за измерване на скоростта и изминатото разстояние на второ колело, тъй като по време на теста разполагах само с едно. Проблем, който виждам при това, е че трябва да разполагате с втора стойка, която да сложите на кормилото/лапата на второто колело и да местите постоянно компютъра от едното на другото. Това е минус при всички велокомпютри измерващи данните на две колела.

 

vdo test 1

Снимка: Михаела Радоева

Карах с него както в града, така и в планината и то по всякакви трасета. Нито за момент не съм чувствал неудобство в това да преглеждам показателите докато въртя, но за това ми помогна и мястото на което монтирах велокомпютъра. По принцип може да се залепи на лапата, но за мен това не е подходящо място, тъй като не ми дава подпора на ръката. Когато е близо до центъра на кормилото просто се подпирам с длан и цъкам с пръсти каквото ми е нужно да видя. Бутоните са дълги, така че дори ако карате по неравен терен трудно бихте ги пропуснали.

Дъжда е голям враг на всяка електроника, но не успя да повали VDO-то. Едно от първите ми карания ме сблъска със слънце, топло време, което премина в дъжд и градушка със силен студен вятър. Докато мен ме пазеше каската компютъра бе изцяло изложен на външните влияния. Продължи да си работи без проблеми. Да бъде честен това ме изненада и то приятно.

Преживя още две сериозни наводнявания – миене с водоструйка и наводнение на офис с гореща вода. По тази точка компютъра получава пълна оценка.

Цената в никакъв случай не е нищожна, но предвид качеството, което получавате определено си заслужава. Голям плюс на това VDO би бил подсветка на дисплея, но това както и много повече функции може да намерите в по-горния клас модели като M4, M5, M6 и MC20.

VDO M3 WR може да намерите в магазините на:

Веломания ЕООД
www.velomania-bg.com

88 Components MudGuard