Тест: Onza Greina

Направихме още един тест на гумите Onza, но този път моделът е за мокро и носи името Greina. Ако не сте успели прочетете теста на Ibex, може да го направите тук.

Предлага се с три вида твърдости – 2 двукомпонентни (RC2-45a – 45а/55а и RC2-55a – 55а/65а) и един трикомпонентен (RC3 – 45а/55а/65а).

В следващата таблица може да се запознаете с видовете, размерите и теглата на съответните гуми:

Стил Размер Тегло Оплетка Твърдост
FR/DH 26 x 2.40 850g steel / wire 65a
FR/DH 26 x 2.40 760g kevlar / foldable 65a/55a
FR/DH 26 x 2.40 700g kevlar / foldable 65a/55a
DH 26 x 2.40 1000g steel / wire 65a/55a
DH 26 x 2.40 1000g steel / wire 55a/45a
DH 26 x 2.40 1050g steel / wire 65a/55a/45a
AM/FR 26 x 2.25 730g kevlar / foldable 65a/55a
AM/FR 26 x 2.25 670g kevlar / foldable 65a/55a

Както се вижда от долната снимка, грайфера е доста отворен, което позволява бързо чистене и по-малко задържане на кал. Също така е по-къс от на стандартните гуми за кал, което пък от своя страна позволява да се кара в по-рохки и сухи условия без да е необходимо да бъде рязан/допълнително скъсяван (както сме свикнали да правим с другите гуми). В центъра наблюдаваме и допълнителен бутон, който добавя сцепление при перпендикулярен контакт със земята. Страничният грайфер има бутони, наподобяващи на суха гума, а централните имат допълнителен напречен прорез за по-добро сцепление. Наблюдаваме и скосение от едната страна за по-бързо търкаляне.

Onza Greina 02

На терена:

Гумите, които тествахме отново са от моделите за спускане, със същите твърдости – отпред двукомпонетната RC2-45a, а отзад RC2-55a.

Първото каране беше във влажни условия на Боровец, където беше възможно да се поддържа доста голяма средна скорост. Определено, гумата се търкаля доста бързо с тази шарка. Калта не беше дълбоко и късите шипове бяха точно на мястото си. Грайфера не задържаше влажната почва и бутоните без проблем проникваха в трасето.

Второто ни каране беше в рохката почва на Голи връх (Витоша). Мекият материал и формата на страничния грайфер правеха завиването като детска игра, където и най-малкото приплъзване е контролируемо и предсказуемо. Късите грайфери без проблем се задържат в рохката почва и намират сцепление по сухите корени и камъни.

Разбира се пробвахме гумата и в доста кални условия, каквито Пампорово ни предложи. Калта беше доста гъста и лепкава по състезателното трасе, където късите шипове не бяха достатъчно дълги да намерят необходимото сцепление и на по-бавна скорост, гумата задържаше повече кал. Сцеплението, с което бяхме свикнали се промени и както се вика бяхме на доста места “с вратите настрани”. Мокрите камъни и корени също създаваха проблеми със сцеплението, но това пак може да го отдадем на по-твърдият материал отзад, подобно от теста на Ibex.

0111

Износването в кални и рохки почви е малко. Не сме я карали на напълно сухи терени, но там предполагаме, че животът и значително ще се скъси заради малките бутони и меката смес. Това са снимки след около месец каране с тях, предната е в лява, а задната в дясно.

Onza Greina test

Bike-BG оценка:

Гумата се представя невероятно в рохки и влажни условия, където е необходим къс грайфер. Представянето и в калта е задоволително и въпреки определянето от производителя и като кална гума, без никакви проблеми може да се кара на сухи и рохки трасета.

Може да я намерите при официалния вносител за България – Bike House, на цена 73 лв.

88 Components Suspension