FOX 40 Float RC2 и FOX DHX RC4

Както ви бяхме писали в тази статия за FOX 40 RAD с въздушна пружина, очакваше се да бъде пусната 2014 година в масово производство… Това вече е факт! Но хубавото не свършва тук, FOX представиха обновеният си шок за спускане – DHX RC4.

40 float front 232x640

40 Float

RAD беше прототипното име на вилката, за която не се знаеше много освен, че е значително по-лека от сегашният модел 40 RC2 FIT благодарение на различнита конструкция и въздушната пружина. FOX разкриха повече подробности и продуктът изглежда доста примамлив!

Първо ще ви кажем няколко числа:
Въздушна пружина: -152 гр
Ботуши: -150 гр
Горни тръби: -89 гр
Горна корона: -45 гр
Долна корона: -18 гр
Хидравлика: -24 гр
Предпазителите на вилката: -4 гр

Както се досещате от минусите, това са спестените грамове – всичко на всичко 482 гр!

Сега малко повече подробности:

• Ход: 203 мм
• Регулируема въздушна пружина с титаниева негативна пружина
• Настройка на обема на въздушната пружина, което рефлектира на прогресивността на вилката
• RC2 хидравлика
• Горни тръби с различна дебелина за оптимално тегло и здравина. Ботушите също са нови
• Бутони на двата “крака” при семерингите за изпускане на въздух с цел регулиране налягането на вилката
• Kashima покритие на стеншъните и хидравликата
• SKF О-пръстени с ниско съпротивление
• Post-Mount уши за дискова спирачка
• 2 опции за капли – 26″ и 27,5″
• Тегло – 2,63 кг
• Цена – $1700
• Ще бъде пусната лятото, тази година.

40 float top 421x640

Топ състезателите на FOX караха два типа въздушни вилки през последните два сезона (2011 и 2012), като първият вариант беше смесица между въздушна и нормална маслена вилка, а вторият е изцяло с въздушна пружина т.е. моделът, който ще се предлага от това лято насетне. Винаги е било малко спорно дали въздушните вилки са по-добри от маслените, защото трябва да се преодолеят няколко проблема – прогресивността и търкането на О-пръстените. FOX са се справили с това като предлагат настройка на въздушната камера посредством 9 позиции на буталото в камерата (снимката долу).

p4pb9363466 640x501

Освен това за да има имате по-плавно чувство в началото на хода на вилката FOX са сложили голяма титаниева негативна пружина, чиято цел е да помогне за сгъването на вилката (както е при новият шок на RockShox – Vivid). Пружината се предлага в четири варианта (цветове), но препоръчват използването на зелената, тъй като почти всички техни състезатели я използват. Негативната пружина използвана от FOX прави вилката с линеен ход през първите 50% от целия й ход, докато останалите негативни пружини в други модели вилки на конкуренти правят това само през първите 15% от хода. Разбира се, с различните пружини ще постигнете различно усещане по време на сгъване на вилката.

IMG 2634 640x426

С различния обем на въздушната камера може да настроите дали вилката да е прогресивна в края на хода и да не й направите “bottom-out” (максимално сгъване на вилката) или обратното. От FOX казват, че благодарение на тези технологии може да направите вилката си като масленият й вариант, който в момента се предлага на пазара т.е. да има линеен ход. Това наистина е добра новина, защото колкото и да е примамливо ниското тегло на въздушните вилки, някои колоездачи не са големи почитателите на различното чувство по време на каране.

FOX заедно с SKF са направили специални О-пръстени (кръгли уплътнения) за новата вилка, които спомагат за значително по-малкото триене по време на работа на вилката. Освен това друго подобрение в тази насока е сравнително ниското налягане, което се използва за да настроите вилката според килограмите и желанието си. Диапазонът е между 40 и 85 psi. Това натоварва по-малко О-пръстените.

Няма голяма промяна в хидравликата – тя си остава RC2 т.е. рибаунд и две компресии. Промяната е в това, че е махната настройката за “bottom-out”, защото това е оставено на въздушната пружина.

Едно от най-интересни нововъведения във вилката са двата бутона, които се намират в задната горна част на ботушите (при прахоуловителите). Те служат за изпускане на излишното вътрешно налягане във вилката. От FOX препоръчват това да се прави преди всяко спускане, защото налягането може да се повиши заради газове от маслото във вилката или ако сте нависоко с някой лифт заради по-ниското налягане на въздуха вилката ще се окаже пак с по-високо налягане.

40 float back 640x426

Останалите подобрения може да да се видят с просто око – съвсем нови ботуши и корони, а за тези, на които им се е случвало да скъсат някой от болтовете, които притягат оста, сега вече няма да се притесняват – частта, в която се завиват болтовете е отделена и ще се предлага отделно, така че, ако прецакате резбата или скъсате болт просто ще я смените без излишни главоболия. Болтовете на долната корона за изнесени отпред.

40 float under 405x640 40 float top 421x640

40 float dropout 640x543

Не на последно място – вилката ще се предлага с два различни ботуша за 26″ и 27,5″ капли. До сега беше възможно да се карат двата размера с една и съща вилка, но поради промененият дизайн на новата сега вече ще трябва да си поръчате една от двете възможности.

40 float angle 207x640

DHX RC4

dhx rc4 media side 640x426 dhx rc4 media 248x640

Промените при шока не са кой знае колко очевидни както са при вилката, а са във вътрешната част:

• Балансиранa хидравлика между буталото и резервоара на шока
• Kashima покритие на шиша на шока
• Някои от настройките си остават същите – високоскоростна и нискоскоростна компресия, както и рибаунд
• “Boost Valve” е премахната и остават само регулирането на обема на камерата и налягането на въздуха
• Диаметърът на шиша е намален от 16 мм на 13 мм. Сега налягането в шока е по-малко при сгъване, защото нахлува по-малко масло в резервоара.
• Сега шокът използва повече масло
• Клапите в шока са преструктурирани и подобрени
• Цена: $600
• Ще бъде пуснат май месец, тази година.

dhx rc4 media air assist 640x400

dhx rc4 media shaft 640x426

Промените  за моделите за 2014 са наистина големи и дори звучат много обещаващи! Надали скоро ще видим новите продукти на FOX на българска земя, но пък кой знае?

Интересно е, че докато RockShox предлагат новият си шок само на хора с лицензи, то FOX не се притесняват да дадат на всички колоездачи продуктите, с които се състезават професионалистите.

88 Components Suspension