• Home »
  • Други »
  • 4 неща, които научихме на Световната купа по DH в Леоганг през 2021 г

4 неща, които научихме на Световната купа по DH в Леоганг през 2021 г

1. Световните шампиони на 2020 г. не бяха толкова голяма лотария, колкото си мислехме

Миналогодишният горски участък беше постоянно променящо се минно поле от корени и коловози. Но реално тази година победителите са почти същите.
Mиналата година Камил Баланш беше единствената жена, която измина трасето без падане, а тази година тя отново изглеждаше най-удобно в гората, като не сбърка почти никъде и изскочи само от ниската линия на падане. Моника Храстник също повтори третото си място от Световното първенство, този път непосредствено след Вали Хол, вместо Мириам Никол.
В надпреварата при мъжете Броснан се изкачи от осмо до първо място, но ако погледнем най-бързите, тази година се срещат същите имена, както и миналата година. Рийс Уилсън беше най-бърз в ключовата секция на Red Bull и всъщност в целия сектор 4, а Реми Тирион, който спечели бронз в това състезание, изостана малко повече от секунда.
Адаптирането към променящото се трасе и реагирането на непредсказуемо движещ се под теб байк са ценни предимства за един състезател и това, че същите имена отново са в първи в таблицата с времената, е ясен знак, че уменията, а не късметът, са позволили на състезателите да се справят успешно в сложната нова секция на Леоганг.

%name

2. Швейцария печели първата си победа в елитното спускане за Световната купа от 2007 г. насам

Въпреки дълбокото си наследство в дисциплината крос-кънтри с легенди като Шуртер, Заузер, Неф, Фришкнехт и Блатер, Швейцария никога не се е радвала на същия успех в планинското колоездене. Това е страна, в която се намират някои от най-легендарните трасета в света, но в събота Камил Баланш стана едва третият швейцарски състезател, спечелил Световната купа по спускане.
Повече от десетилетие мина, откакто Мариел Санер за последно записа победа за Швейцария на домашно трасе в Шампери през 2007 г. Санер печели и Световната купа в Шладминг през 2004 г., а преди нея Сари Йоргенсен печели в Невегал през 1998 г. Камил Баланш не е в спорта от дълго време, но тя вече е една от най-утвърдените състезателки по спускане в Швейцария, носителка на Световната купа и на Световното първенство. Тя се нуждае само от още една победа на Световната купа, за да изравни рекорда на Санер, и ако съдим по спусканията ? в събота, не смятаме, че ще ? отнеме толкова много време да го постигне.

%name

3. Броснан отдавна е на път да го направи
В събота Трой Броснан стана 22-рият член на клуба на елитните мъже с 3 победи на Световните купи. Последната му победа за Световната купа е във Валньор през 2017 г., а първата му е от Форт Уилям през 2014 г. Тази разлика от седем години е най-дългият период, който състезател е трябвало да изчака между първата и третата си победа за Световната купа. Следващият състезател в този списък е Джий Атертън, на когото са необходими шест години между първата му победа в Шладминг през 2004 г. и третата във Форт Уилям през 2010 г., а Седрик Грасия и Давид Васкес имат по пет години между първата и третата си победа.
През последните седем години Броснан е безкомпромисен и се е качвал на подиума 26 пъти след първата си победа през 2014 г. Фактът, че седем години след първия си пробив той все още е конкурентен и се бори за победи, е доказателство за неговата психическа устойчивост и постоянство. Броснан винаги ще чука на вратата и с формата, която демонстрира през този сезон, не смятаме, че ще чака още три или четири години за следващата си победа.

%name

4. Commencal доминира в играта с числата
Имаше моменти през уикенда, когато изглеждаше, че всеки втори велосипед в планината е Commencal Supreme. Тази година марката от Андора подкрепя пет отбора – Commencal / Muc Off by Riding Addiction, Commencal 100%, Dorval AM Commencal, Commencal Nobl и Commencal 21. Както може да се очаква, уикендът беше успешен за марката, като половината от наличните места на подиума в клас Elite бяха разпределени между нейните състезатели.
Сега Commencal заема първите две места в класацията на отборите на UCI, като Dorval AM (с настоящия Supreme) е на първо място с 88 точки, пред Commencal / Muc Off by Riding Addiction (с новия Supreme) на второ място със 71 точки. Следващият най-близък отбор е отборът на Canyon Collective Factory но в момента те имат 53 точки и вече са доста назад от двата супер силни отбора на Commencal. С толкова много таланти в редиците си очакваме отборите на Commencal да бъдат тези, които ще победят в хода на сезона.

%name

88 Components MudGuard