YT Capra – преглед

YT са много интересна марка колела с база в Германия. Може би не сте чували за тях и това не е очудващо – колелата им не се продават в магазини. Политиката и бизнес моделът им е ориентиран към директни продажби от фабриката и централния офис за да може цените да се сведат до едно много привлекателно ниво. YT правят това за да може по-младите колоездачи да могат да се сдобият с добре окомплектовани колела на разумна цена. Все пак трудно се спестява от закуски.

yt capra 1.1 640x364

YT Capra е първият им модел, който използва карбон като основен материал. Единствено долната част на задния триъгълник (чейн стей) е направена от алуминий. Най-вероятно за да не качат крайната цена, защото може би е по-скъпо за направа.

yt capra 1.2 640x468

За тази година много марки – големи и малки – насочиха силите си към ендуро велосипедите и на пазара може да видите какви ли не концепции, дизайни и окомплектовки. За размерите на гуми да не говорим – някои застават зад утвърдените 26″ капли, други залагат на 27,5″, а някои дори побират 29″.
YT по това отношение избират 27,5 за двата типа ендуро колела – Capra и Wicked, които предлагат. Изключение е евтината версия на Wicked с 26″ гуми.
Capra е високият им клас главно заради самата рамка. Наименованието идва от Capra ibex “алпийски козирог” и честно казано съвсем си пасва с тази дисциплина – колелото буквално трябва да може да ви предразположи да направите всичко – да въртите по баирите, да се спускате уверено, а къде за кеф, къде по неволя – да е достатъчно здраво при скачане и много неравен терен.

Главните неща, които могат да покрият горе изброеното, са две – геометрия и изработка. Теоретично YT са се справили добре.

capra geometry 1 640x515

capra geometry

Разбира се, може не на всеки да му допаднат числата щом се качи на реалното колело, но такава опасност винаги има. Минусът е, че при YT няма как да пробвате на място, освен ако някой ваш приятел няма такова колело, и поръчвате на сляпо.

От гледна точка на компоненти трите окомплектовки махат каквито и да е съмнения от главата ви. Дори за базовия модел получавате Rock Shox Pike RCT3, SRAM X9 монтаж (спирачките са Х7), e.13 капли и още други компоненти с високо качество. Теглото, което твърдят на сайта е 13,5кг без педали.

capra comp.11 640x369

capra comp.1 594x640

Средният модел свежда теглото до 13,2кг и предлага 11-скоростна касета и задвижване.

capra comp. 640x361

capra comp 615x640

Черешката на тортата е PRO версията, която е екипирана с окачване BOS, ХХ1 задвижване, Mavic Crossmax Enduro, Renthal лапа и кормило и още други глезотийки. Теглото е 12,9кг отново без педали.

capra pro 640x372

yt capra pro 607x640

Интересно е да се отбележи, че про модела е със 170мм ход отпред и отзад, докато другите две окомплектовки предлагат 160мм ход на вилката и 165мм ход на задницата. Един вид про модела минава малко границата на обичайното ендуро колело и навлиза в територията на по-агресивните планински колела.

Цени:
Comp – 3299 евро
Comp – 3499 евро
PRO – 3999 евро

Всички модели са екипирани с хидравлично колче за седалка RockShox Reverb и рамките предлагат вътрешно прокарване на кабелите, както и защита на долната тръба от камъни.

capra comp 2 640x411

Браян Рение ще е новото ‘лице’ на Capra. Французинът започва да кара преди 3 години и известно време прекара в отбора на Седрик Грасия. Браян успя да завоюва доста силни места в световните ендуро серии. Доста неочаквано от човек, който започва да кара и да се състезава само преди 3 години, нали?

Ето как се справя с колелото:

88 Components pads 300x250 1