Тест: Suntour Rux Werx RC2

Suntour не е името, което сме свикнали да свързваме с високо качество. Основно компанията набляга на производството на вилки и шокове от нисък до среден клас. В последните години марката заляга над нова стратегия и предлага вилки от висок клас на по-достъпна цена.

 

Въведение

Когато за пръв път чухме за тази вилка преди 2 години, определено бяхме заинтересовани, точно заради факта, че Suntour си пробива път нагоре и иска да съперничи с големите компании завладели пазара за скъпи части. Тогава модела беше на ниво прототип и тепърва щеше да премине през няколко варианта докато стигне до вилката, която карахме. През 2012 Suntour вече показаха неин прототип, който Джеймс Дорфлинг тестваше. Най-голямото предизвикателство, което вилката видя беше участието й на RedBull Rampage. Може да приемете спокойно, че щом едно колело или част може да преживее толкова сериозен тормоз и огромни скокове, то ще изкара спокойно дълго време под краката и ръцете ви.

 

Характеристики

Ход: 203 мм
Стеншъни: 38 мм; Алуминий 7075
Ботуши: Магнезиев монокок
Корони: Сплав
Стержен: Алуминий 7075
Ос: 20 мм – куха; Маха се чрез система за бързо сваляне
Диск: 203 мм
Хидравлика: RC2 – rebound, high speed compression & low speed compression
Ляв крак: Въздушна пружина с настройка на обема
Десен крак: рибаунд, високоскоростна и нискоскоростна компресия
Тегло: 2890 гр.
Цена: 1490 лв. с ДДС

Комбинацията от всички тези данни е повече от съблазнителна. Никоя друга компания не предлага въздушна вилка за спускане с толкова настройки, лесна поддръжка и цена.

По думи на компанията Suntour вилката е направена по съображение на няколко характеристики – лесно сервизиране през голям период от време, качество на изработка, здравина, тегло и не на последно място възможности за настройване и то да се случва лесно от всеки.

Suntour RUX Werx RC2 bike bg тест 3

 

Първи впечатления

Като отворите кашона ще намерите опакована вилка и бързи инструкции за всичко, което е нужно да знаете и направите. Помпа няма, но това не бихме го отчели като проблем след като дори FOX Float 40 идва без такава.

Показаните първоначални настройки наистина дават добро начало за каране и лесно може да усетите кое куца – дали искате повече нискоскоростна компресия, дали високоскоростната е в повече и т.н. За тези от вас, които за пръв път ще се сблъскат с въздушен патрон и настройването му – нещата са опростени. Развивате капачката на вентила, помпате според указаните налягания и завивате обратно.

Врътките на хидравликата се разпознават лесно и въртенето им е много лесно – компресиите се намират в горната част на тръбата, а рибаунда в долната част на ботушите. Всичко на всичко разполагате с 13 клика на високоскоростната компресия, 9 на нискоскоростната и 14 на рибаунда.

Suntour RUX Werx RC2 bike bg тест 31 640x331

 

Монтиране

Използвахме две колела за теста – Trek Session 88 и Santa Cruz V10c.

Монтирането на гумата става много лесно, без инструменти. Само трябва да освободите QR-а, да извадите червената част и чрез нея да отвиете оста. Друга приятна изненада е наличието на портове за обезвъздушаване/смазване от задната страна на ботушите, точно под семерингите. В упътването или сайта, никъде не пише точното им предназначение, но гледаме подобно решение и при FOX, от което не е трудно да се досетиш за какво са. Тук е момента да каже, че болчета се завиват с фина резба в магнезиевите ботуши и вероятността да се превъртят при затягане е голяма.

Бронята на предната спирачка се захваща за арката на ботушите с пластмасова скоба и болтче – значително по-добре изглеждащо от свинска опашка и може да се използва многократно. Относно височината на вилката и къде точно е минимума за сваляне на короните Suntour са се погрижили всичко да е ясно.

Заради различното време, през което всеки от нас кара вилката имахме възможността да я тестваме на ужасно кални условия и сухо време. Вилката определено видя много различен терен – Боровец и Витоша.

 

Настройване

RUX е изградена около концепцията QSP, което ще рече бързо сервизиращ продукт. Буквално всичко по тази вилка се маха с няколко развъртания. Това е перфектно за много хора, защото за други вилки се изискват сериозни познания за сервизирането и дори настройването им.

Росен: Първо нещо което настроих беше твърдостта на вилката, за да бъде подходяща за моя стил каране – карам малко по-твърдо окачването отпред. Прогресията ми хареса и не съм я отварял да махам спейсъри (вилката дойде с всички спейсъри в нея).

Suntour RUX Werx RC2 bike bg тест 7

След като твърдостта и саг-а ми бяхa по вкуса, дойде ред на рибаунда. Дори и развъртян до край, скоростта на връщане е бавна. Първите няколко клика не оказаха драстична промяна в разгъването и трябваше да мина половината кликове, за да бъде рибауна както го искам (имайки предвид, че карам вилката с повече налягане е нормално да ми е нужен повече рибаунд).

Suntour RUX Werx RC2 bike bg тест 18

Компресията е ясна – много нискоскоростна и малко високоскоростна. Това ми позволява по-лесно завиване, но значително увеличава ударите в ръцете. След няколко теста на асфалта вилката беше готова за истинското каране. Единственото нещо, което не ми хареса е QR-а на оста. Обичам изчистените и опростени неща. За мен, той е излишен за вилка за спускане – добавя допълнително тегло и хипотетично е възможно да се отвори в някои случаи.

Suntour RUX Werx RC2 bike bg тест 33

Христо: При мен налягането беше драстично по-малко – 50 psi, защото съм 62 кг. и като добавим екипировка ставам максимум 65 кг. Рибаунда беше почти развъртян, защото обичам вилката да се връща бързо при неравен терен. Също като Росен забелязах, че вилката се чувства бавна дори тогава. Нискоскоростната компресия навъртях на 7 клика от изцяло отворена позиция, а високоскоростната 3 от изцяло отворена позиция. Сага беше около 15 % процента и беше идеален, защото карах вилката с всички спейсъри във въздушната камера.

Махането и слагането на спейсърите става много лесно, само ви трябва ключ 27 за да отвиете въздушната камера и да я изкарате. След това спейсърите само се избутват от нея.

 

На трасетата

Росен: Тествах вилката на Боровец, в една от най-голямата кал, в която съм карал. Карах на състеателното трасе, което започва с големи берйкинг бъмпове и учудващо, вилката се справи много добре – пое всичко и не усетих ударите в ръцете си, с които съм свикнал на този участък.

Относно работа, мога да кажа, че се справя доста “мазно”. След като свикнах с трасето и калта, почнах да си играя с настройките. Въпреки, че карах вилката с много нискоскоросна компресия, във виражите потъваше и ми беше трудно да се изпомпам както съм свикнал. Компресията ми беше малко, даже завъртяна докрай. На силни уради и дропове, вилката идваше мека и правеше целия си ход. Установих, че прогресията в края също ми е малка, но така или иначе всички спейсъри бяха в нея и единственото, което можех да направя е да вдигна налягането. Това, че беше мека и компресията не стигаше, не беше голям проблем в калта. В крайна сметка се получи невероятно каране и бях приятно изненадан от карането с вилка, която не отстъпваше на по-скъпите марки. Може да видите и видео от теста в калта:

Христо: На Витоша хавата беше съвсем различна – времето беше топло и приятно и почти нямаше следи от кал. Карах по трасетата, които тръгват от Бай Кръстьо като подложих вилката на много твърд терен с повече камъни – коренно различно от това, което преживя на Боровец. По това време още не знаех цената й, но само предполагах, че ще е под границата от 2000 лв.

Причините за това споменаване са съвсем прости – вилката се държеше много приятно и макар да не подържах скоростта на Росен, то не усещах никакви проблеми в ръцете. Нямаше удряне, каквото бих казал, че е налично при Boxxer-ите. При завиване не долявах потъване поради липса на компресия, но може би налягането идваше по-малко от колкото бях сметнал. През цялото време вилката скриваше почти половината ход. Интересен е факта, че нито веднъж не успях да направя ботъм аут или дори малко да се приближа до долната корона. Причината, на която отдавам това е прогресивността и броя спейсъри във въздушната камера. Това е яко, защото ако не сте любители на твърдите вилки както Росен, то може да я карате на ниско налягане и пак да знаете, че няма да се продъни.

 

Bike-BG оценка

Suntour са се справили повече от чудесто със задачата на направят вилка за спускане с тази цена. Наличието на всички необходими настройки, въздушната пружина и материалите използвани в нея я слагат рамо до рамо с по-скъпите марки. Разбира се винаги може да се иска повече, но това е първата серия на вилката пусната в производство. Т.е. в бъдеще ще има подобрения, но в момента определено си заслужава. С тегло 2890 гр., тя не е от най-тежките, но на пазара има значително по-леки вилки с въздушна пружина. От друга страна за цена от 1490 лв. за българският пазар, няма как да намерите нещо по-добро, с тези характеристики.

Suntour RUX Werx RC2 bike bg тест 30

Може да намерите вилката при вносителя: Velomania

Текст и снимки: Христо Танев и Росен Ковачев

88 Components Suspension