Тест: Endura Singletrack Lite ръкавици

Текст: Христо Танев
Снимки: Михаела Радоева

Характеристики

Разтеглива в 4 посоки, лека и проветрива мрежа, която покрива опакото на ръката.
Маншети без лепки.
Издържлива велурена длан с лазерно пробити дупки за проветрение.
Липса на меки подложки за максимално усещане при каране.
Силиконови форми на дланта и върха на пръстите за повече сцепление.
Хавлия на палеца.
Цветове – Черни, Морскосини
Материали: Найлон 60%, Полиуретан 15%, Еластан 15%, Полиестер 10%.

 

Първи впечатления

Ще започна с размерите, защото е много важно ръкавиците да прилягат плътно, а не да са по-големи или още по-лошото – малко. Казвам това поради простата причина, че както при някои дрехи, така и при ръкавиците идва момент, в който те се отпускат. Преживява се, но не е приятно при каране.

Директно се насочих към С размер, но от Веломания ме посъветваха да пробвам по-големият М размер. Бях скептичен, защото очаквах да има ‘луфт’, какъвто обикновено се получава с този размер. Учуден бях, когато ръкавиците паснаха перфектно на ръката ми, с изключение на малкият пръст – там явно не съм дорасъл достатъчно.

Съветвам ви да измерите ръката си добре за да знаете кой е вашия размер според номерата на Ендура:

 

Карал съм с ръкавици с подплата и защита на кокалчетата, както и с тънки, много проветриви, но без защита. Известно време карах и без ръкавици по състезания. Предпочитам тънката опция заради по-доброто усещане на кормилото, спирачките и колелото като следствие. Друга причина за това е, че имам сравнително малки ръце и когато карам с дебели ръкавици или грипове е неприятно и умората идва по-бързо. В това отношение Singletrack Lite паснаха идеално на предпочитанията ми. Както се вижда от снимките, толкова са тънки, че дори прозират.

 

На трасетата

Карах с ръкавиците през цялото лято и както може да си припомните имаше всякакви условия – горещо време, дъжд и кал, студ, че дори и на сняг се натъкнах по високите места. От изброените условия става ясно че няма как да се намери перфектната ръкавица – или ще топли много или ще ви става студено. Лично аз предпочитам проветрението пред топлината, ако трябва да избера едни ръкавици за всички сезони. Точно за това и се насочих към Singletrack Lite, а не към по-предпазващи.

Това лято успях да карам основно две дисциплини – all-mountain, т.н. ендуро, и спускане. Определено SingleTrack Lite по предназначение са насочени към дисциплини с преобладаващо въртене, заради това, че не предлагат защита при падане. Наистина, ако мислите за ръкавиците като протектор, а не като средство, което дава по-добро усещане и сцепление при каране, то този модел не е за вас. Този модел са най-тънките, с които съм карал някога.

Свалянето и слагането става супер лесно и бързо – никакви лепки, просто издърпвате ръкавицата по ръката. Макар тази система на пръв поглед да не изглежда надеждна, то мога да ви уверя, че не правя разлика между това да има или няма лепка – винаги си стоят на мястото и не се изхлузват.

Когато въртите в горещо време няма как да се разминете с няколко капки пот по челото, които неприятно се стичат – точно там идват хавлиените палци. Материалът е много приятен на допир и определено си върши работа, както се доказа многократно. Единственият коментар по тази точка, който мога да дам е, че трябва да ги миете по-често за да избегнете замърсявания. Макар да се препоръчва избягването на перална машина, почти винаги използвам точно такава за бързо и лесно измиване на ръкавиците.

Мрежата по опакото на ръката дава предостатъчно проветрение и въпреки, че е много тънка не съм имал проблеми със здравината. Всъщност бях убеден, че ще скъсам ръкавиците много бързо, защото не съм човек, който ги пази много, много. Дори в момента, след няколко месеца каране единственото нещо, което сочи, че ръкавиците са карани са части по дланите с леко протриване от гриповете и нищо повече. Много храсти се опитаха да се съревновават с ръкавиците, но никой не успя да ги прободе или разкъса.

По-интересно за мен беше факта, че силиконовите форми останаха непокътнати. Това не ми се беше случвало до сега. Обикновено след месец-два силикона започва да пада от ръкавиците и с времето изчезва. От Endura са се постарали това да не се случва. Изобщо. След 4 месеца сериозно каране силикона не показа намерения да отиде другаде. Освен това си върши перфектно работата и то не толкова заради това, че има по върха на пръстите, а в областта на на дланта, която е в контакт с гриповете. Дава чувствително повече сцепление и няма хлъзгане при каране в сухо и мокро време. Разбира се, ако по дланта попадне кал, например след падане, то хлъзгането по гриповете е в кърпа вързано.

Endura gloves 4

 

Ще споделя и представянето им при дъжд – мокрят се и то много бързо. Няма изненада. Положителната им страна е бързото съхнене.

Оценка на Bike-BG

Endura Singletrack Lite са добре направени и качеството е красноречиво. Ръкавиците са идеален избор за летните дни и са приложими за всякакви дисциплини. Благодарение на минималната употреба на материали те са изключително проветриви и не се усещат при каране.

 

Представител за България на Ендура:

Веломания ЕООД
www.velomania-bg.com

88 Components Suspension