• Home »
  • Клипове »
  • Световна купа #7 Хафиел – Финали – видео, резултати и крайно класиране

Световна купа #7 Хафиел – Финали – видео, резултати и крайно класиране

Един необикновен кръг от световната купа…

Хафиел беше в списъка на всеки участник на световната купа на очакваните трасета и състезания тази година. Трасето освен, че е ново за СК, то е и интересно – много добро съчетание между скоростни отсечки и технични участъци. А за зрителите най-добрия участък беше “степ дауна” – всъщност това не беше проектиран скок, но протата видяха, че при достатъчна скорост и добър бъни хоп може да успееш да хванеш нещото като попивка съвсем малко преди левия вираж. Разбира се, трябва и да си достатъчно добър за да завиеш веднага с такава скорост!

От Red Bull малко претупаха живото предаване – жените започнаха изведнъж от нищото, а веднага след като Рейчъл Атертън финишира показаха как победителките са застанали за снимки. При мъжете за щастие предаването беше по-добро!

При жените се очакваше оспорвана борба, защото разликата в точките на Рейчъл и Емелин Раго бяха съвсем малко и която успееше да вземе първото място щеше да победи в крайното класиране. Световната шампионка от тази година Морган Шер направи много добро спускане и на техничните участъци изглеждаше много бързо, за жалост обаче, скоростта й на бързите участъци не беше достатъчна за да се опълчи на Рейчъл и Емелин, които взеха съответно първо и второ място на този кръг, а и на крайното класиране. Морган зае третото, което допълва добрия й сезон. Интересен факт за нея е, че тя всъщност не участва в голям отбор като другите две участнички, нито има свой механик. Дори на един от кръговете на световната купа тя плащаше всеки ден за поддръжката на колелото й на един от близките до финиша магазини. Не всеки може да се справи сам с пътуване по света, състезаване и дори печелене на състезания!

Макар всички жени да скачаха първите големи скокове по трасето, когато започнаха да стартират мъжете се виждаше сериозна разлика в стила и скоростта! За да добиете представа колко е бързо на места – много хора бяха съвсем близо до 70 км/ч на отсечката, на която засичаха скоростта на минаване. Това е ужасно много!

Десетият в квалификацията – Стив Пийт – имаше проблем и на първия чек пойнт беше с цели 15 секунди назад. Жалко за него, защото целия сезон му върви доста куц – няколко травми, несполучливи финални спускания, а бе въобще нямаше късмет. Дори на световния шампионат караше с много добро темпо и време, но накрая не успя да вземе един завой и загуби всички възможности за добро класиране. Другата година може би ще е последната състезателна за ветерана в този спорт!

Няколко имена повдигаха въпроси, но тези двете са най-интересни – Джордж Браниган, Робин Уолнър и Стив Смит. По принцип първите двама не могат да се похвалят с добри резултати – Робин беше на 46-то място в класирането преди този кръг, а Джордж 15-ти. Това не им попречи обаче да направят много добри квалификации – и двамата в топ 5! Стив пък, беше първи и трудната задача беше оставена на него – да се справи цялото напрежение от това да тръгнеш последен от старта и всички да гледат само теб.

За тяхно щастие и тримата успяха да карат на максимум! Стив Смит взе първата си победа, Робин направи най-добрия си резултат на финал, а Джордж е втори! Всъщност на стълбичката застанаха и тримата от Devinci Global Racing – Стив, Джордж и Ник Биър! Много добро представяне на отбора – и тримата подобриха най-добрите си резултати.

Стига толкова за младите попълнения на стълбичката. Джи Атертън и Грег Минар – най-постоянните състезатели на кръговете от световната купа! И двамата изпълнени с хъс за победа. Както при Рейчъл и Емелин, така и при Джи и Грег имаше борба, само че за второ и трето място в крайното класиране – първото място беше запазено за Арън Гуин, който си го спечели още миналия кръг! Много хора очакваха един от двамата да бъде на първо място, но канадеца Стив Смит явно не мислеше така. С много бързо и чисто спускане Грег стана трети, а Джи на съвсем малко след него е четвърти. В крайното класиране те заеха същите места!

Резултати – Жени Елит:

Резултати – Мъже Елит:

Крайно класиране – Жени Елит:

Крайно класиране – Мъже Елит:

При отборите постоянството на Джи, Рейчъл и Марк Бюмонт се оказа достатъчно за да вземат купата за първо място!

Крайно класиране – Отбри:

88 Components Suspension