Santa Cruz v10 – карбонова красота от космоса!

Когато преди две години Santa Cruz изкараха новата си рамка с преработена геометрия и изключително добре направен карбонов триъгълник беше доста трудно да си представи човек каква по-добра рамка биха направили от компанията. Очевидно подобрения като карбонов заден триъгълник беше възможно, но като цяло всичко беше изпипано…

v10 carbon 2013 01

До сега! За 2013 Санта Круз представят най-лекото серийно колело на пазара!

За следващия сезон марката ни представя еквивалента на Бугати Вейрон Супер Спорт в света на планинското колоездене. Абсолютно красиво колело създадено от въглеродни нишки.

Нека започнем с най-очевидното – разцветките. Ще са две – надписи и графики в неоново жълто или в червено. Основният цвят на рамката е матов карбон.

v10 carbon 2013 02

v10 carbon 2013 03

С карбоновата задници дизайна става дори още по-изчистен от предишната рамка.

Сега малко в дълбочина:

Геометрията като размери, ъгли на тръбите и т.н. остава същата като преди. Според Санта Круз и тяхната концепция за колелото, това на този етап няма как да се подобри. Направили са едно от най-добрите окачвания на пазара и го поднасят с наистина добра от към пропорционалност рамка. Опциите за 8,5 или 10 инча ход продължава да ги има.

А сега малко любопитни факти:

Нека започнем с предният триъгълник. На пръв поглед няма нищо обновено, но това съвсем не е така. От него са свалени цели 300 грама в следствие на преработване дебелината на слоевете нишки. Това което бяха направили с рамките от сериите 2011, 2012, беше един неразрушим буквално преден триъгълник, който освен че издържа на всякакво натоварване по време на каране, може и да си го блъскате в различни предмети и какво ли още не и да не се и пукне дори. С тези 300 гр надолу в теглото само на предния триъгълник нещата не се променят. Просто преди да прекалили с дебелината на карбона като цяло. Конструкцията продължава да е монокок, което ще рече, че цялата предница е направена от едно парче. Това е най-скъпия и най-качествения начин да се направи част, каквато и да е тя, от въглеродни нишки.

Всичко това сумирано дава:

1,05 кг преден триъгълник за М размер рамка.

Следващото от поредицата с интересни факти е горният линк на окачването. Той е с променен дизайн, който не се забелязва особено лесно, но води до заздравяването му. Не се притеснявайте, ако имате рамка от предишните 2 години, нищо няма да й се случи.

v10 carbon 2013 04

И идва време за едно от най-драстичните и очаквани подобрения… Задният триъгълник!

Няма как да не споменем феноменалното число 530, защото точно с 530 грама олеква задницата! Да, точно така, след направата на задния триъгълник от карбон нещата олекват сериозно!

v10 carbon 2013 05

Триъгълника е направен с помощта на ENVE, едни от пионерите в днешно време на карбонови конструкции в света на колоезденето. Това, което спираше преди двете компании да пуснат такива задници, в серийно производство, е времето на изработване. Стават бавно, но пък резултата… Е, виждате сами! Калникът, който преди се монтираше, сега е част от задницата!

v10 carbon 2013 06

v10 carbon 2013 07

Предния и задния триъгълник водят до олекотяване в рамките на 1,5 кг. Иначе казано, новата рамка тежи 3,15 кг с Вивид Еър и 3,16 кг с RC4. Което за рамка е изключително добре! Също така ниското тегло, особено на задния триъгълник, води до по-отзивчива работа на окачването.

Също така има промяна и в задната ос. Тя става 157 мм, но не се безпокойте, не ви трябват нови главини. Разстоянието предвидено за главината си е 150 мм, но причината да се увеличи е да може да се слага и маха по-лесно задното колело и да се избегне момента, в който трябва да настройвате почти всеки път задната спирачка наново. Освен това затягането на оста е ново.

Подобрения не липсват и при лагерите, сега те се сервизират още по-лесно, стига да имате шестогран 5.

И ако всичко това ви се струва много, спокойно, има и още!

Преработено е и ухото на рамката, като сега има опция обтегача да се закача директно чрез системата на Шимано – Shadow.

v10 carbon 2013 08

Рамката предлага и вградени предпазители за вилката!

v10 carbon 2013 09

Гаранцията на рамката скача от 2 на 5 години! Доживотна гаранция за лагерите и не на последно място, това което си беше и преди, доживотна гаранция за сменяне на някоя част от рамката при счупването й извън гаранционните условия, което ще рече, че за много малка сума може да смените нещо от рамката.

v10 carbon 2013 10

Цялостното впечатление ни е много добро! Като се има предвид как работи сегашният модел, новият е немислимо по-добър, но щом доведе до това Грег Минар да грабне златото за световния шампионат май наистина е подобрена значително тази прелест!

88 Components pads 300x250 1