Red Bull Rampage 2012 – финали и резултати

Вчера завърши най-голямото фрийрайд състезание, което се явяваше и последен кръг на кръговете от световната серия по фрийрайд.

Със сигурност първо искате да научите кой е победител – канадеца Кърт Сорджи грабна призовото място. След него се наредиха Антон Бизет и Логан Бингели – всичко на всичко двама фрийрайдъри и на третата позиция представител от DH средите бившия национален шампион на Америка по спускане!

Red Bull Rampage 2012 finals

Какво обаче изпуснахте?

Rampage е известен с много големите скокове, които всички изграждат, с буквално немислимите линии за каране и с триковете, които протата правят докато летят едни “къси” 20 метра.

Точно поради тези няколко компонента няколко много добри карачи не караха на финалите… Първо Джи Атертън, който на миналото състезание успя да вземе второ място, още на първите тренировки падна и имаше проблем с единия глезен. Това обаче съвсем не спря световния шампион по спускане за 2008 и рано сутринта в събота той пак отиде да тренира, но тогава (по негови думи) той преживя най-голямото си падане някога. Накратко – докато се опитваше да направи един трансфер се удари в един парапет (издадена част от скала), след което колелото му спря и той продължи с глава напред и падна по лице на попивката от няколко метра височина… Наистина ужасяваща гледка. Самия той не знае как е оцелял след това.

Брендън Феърклоф – любимец на много заради стила си на каране – също имаше страхотна линия за каране, но първото спускане на квалификациите падна и имаше проблем с коляното. Въпреки това се качи за втора квалификация и успя да се нареди сред състезателите устремени за финалите, но в събота вечерта реши, че ще пропусне състезанието за да се възстанови.

Камерън Зинк… ЧОВЕКЪТ! Макар съвсем да не тича да се нарече така като се има предвид какви неща прави с колелото си… Злополука сполетя и него! Докато се засилваше за Canyon gap-а той набра прекалено много скорост и на кикъра колелото го изхвърли и се приземи след попивката директно на краката си. Също като Джи, Кам не знаеше как не се е почупил.

Тримата, заедно с още няколко състезатели, отпаднаха още преди финалите!

Останалите, които буквално оцеляха до финалите се представиха доста добре. Разбира се, някои нямаха толкова късмет този ден и претърпяха падания и на двете си финални спускания като Брендън Береклот например. Този човек първо падна в началото на линията си заради хора по трасето, а на следващото спускане след като направи много добър рън реши, че трябва да завърти 360 на последния дроп. Тъй като последните няколко години този трик не му се е получавал, може да се досетите, че и този път не успя да го направи за жалост… Поне се размина съвсем леко!

Ето и негов хедкам от тренировките:

Кайл Норбратен от Coastal Crew счупи всякакви граници на статистиката и успя в двете си финални спускания да завърти по 2 360-тки и то в различни посоки! 4 последователни пъти да направиш този трик от дропове си е голямо изкуство!

Тайлър МакКоул – по-малкият от братята МакКоул – направи изумително каране, буквално повече от 50% от времето беше във въздуха. Наистина много интересна линия и изключително трудна. Това обаче не беше оценено от съдиите. Дори хора като Грег Минар – световния шампион по спускане от тази година коментира, че съдиите имат доста странна преценка и невярна!

Кам МакКоул беше единствения, който мина през Canyon Gap-а със завидно майсторство. Но това не го докара до първите места за жалост.

Логан Бингели караше много стабилно, а второто му спускане дори беше почти идентично с това на победителя Кърт Сорджи! Два бекфлипа, почти еднаква линия… Истинско състезание!

Антон победи шансовете дори на Кайл Норбратен, като успя да дръпне цели 4 бекфлипа на второто си финално спускане! Това му донесе достатъчно точки за да се нареди след Кърт.

Кърт Сорджи… Не беше най-изумителното каране някога, което сме виждали. Но в отсъствието на Кам Зинк, Джи Атертън и други, канадеца успя да направи достатъчно добро спускане за да вземе първото място с убедителна разлика! Бекфлип от дроп, трудна линия за каране – определено показа майсторство!

Колкото до световните кръгове по фрийрайд – Брендън Семенък стана победител, а на второ място се нареди шведа Мартин Содерстром, който така и не успя да приземи своето 360 от дроп за да набере достатъчно точки на Rampage и да измести Брендън Семенък, който падна и на двете си финални спускания…

В общи линии се показаха доста нови таланти на това състезание, а утвърдените такива или падаха в опит да направят някой труден трик или решаваха да карат на сигурно и да са по-назад в класацията, но поне живи и здрави.

Така беше написана поредната история от книгата red Bull Rampage!

Пълни резултати:
Red Bull Rampage 2012 finals results

88 Components Suspension