• Home »
  • Тестове »
  • Carbone Lorraine – тест на керамични и синтеровани накладки

Carbone Lorraine – тест на керамични и синтеровани накладки

От Bike House ни бяха предоставени за тест два чифта накладки на френската марка Carbone Lorraine – съответно едни керамични и едни синтеровани за спирачки AVID Code 2013.

Първото ни впечатление беше, че керамичните накладки са със синтерована основа, а не както сме свикнали да ги виждаме най-често с органична. Това предполага вече, че се говори за истинска спирачна сила. Другото ни впечатление е от тях е, че феродото е леко по-дебело от стандартното (2 мм), което пък говори за по-дълъг период на живота им.

IMG 3377

Накладките са тествани единствено и само за състезателно спускане и бяха подложени на най-големи натоварвания.

Първо тествахме керамичните накладки на предната спирачка. Още от самото слагане, лостчето се осещаше по-твърдо от обиковенно (накладките контактуваха по-рано с диска), заради по-голямата дебелина на феродото. По принцип, точно това осешане желаем за спирачките си и този ефект само допринесе към плюсовете на керамичните накладки. Впечатленията ни от първото каране са невероятни! Спирачната сила е осезаемо по-голяма! Но дали ще се запази така до края на живота им…

След като бяхме изумени от керамичните беше време да сложим и металните отпред. Честно да ви кажем, след като покарахме керамичните, металните се чувстваха както всички други накладки, силата им е същата като на оригиналните.

След тестването на двата чифта решихме да сложим керамичните отпред, а металните отзад.

Същинският тест беше през целия състезателен сезон. Накладките се представиха на изключително високо ниво! Керамичните накладки изкараха отпред абсолютно целият сезон, без да си променят усещането. До сега не сме изкарвали цял сезон само с един чифт отпред, а в тях остава още много живот! Металните също можем да ги похвалим с дълъг живот, но определено се износват повече от керамичните. Те изкараха почни цялата година също, но към края на сезона ги сменихме с нови.

По принцип, средно на сезон сменяме по 4-5 чифта обикновени, синтеровани накладки, но тези на Carbone Lorraine изкараха необичайно много.
По-високата цена на керамичните накладки определено си заслужава, но ако искате пак да имате надежни накладки на по-подбра цена, може да пробвате металните им.

За новият сезон смятаме пак да караме с тях!

88 Components Suspension