Bike Check 2015 – Емил Стефанов

Ще започнем серията байк-чекове за този сезон с една доста силна сглобка на този Giant Glory. Негов собственик е състезателят Емил Стефанов.

Години: 18
Височина: 1.74см.
Тегло: 68кг.

emo stefanov profile

Ето какво има да ни разкаже той за колелото си:

Рамка: Giant Gory 2012 (размер S)

,,Това ми е втората рамка за спускане на Giant и смея да твърдя, че съм свикнал на типа окачване, наистина доста ми допада. Противно на всеобщото мнение, че рамката трябва да е максимално дълга, аз предпочитам моята да е една идея по-къса от нормалното, тъй като по този начин се чувствам значително по-уверен в завоите и самото колело като цяло е доста по-,,игриво“. Пасиви на късата рамка, разбира се, не липсват, но смятам, че е от огромна важност всеки да намери „златната среда“, за да се чувства сигурен на велосипеда си и да използва максимално капацитета му.”

giant glory 2015 bike check

giant glory 2015 profile

Вилка: Rockshox Boxxer Team 2015 (със синя пружина)

,,Вилката, която ще използвам през следващия състезателен сезон, е Rockshox Boxxer Team 2015. Трудно мога да дам дефиниция за нейния модел, тъй като са използвани различни елементи с цел да се постигне точно работата, която искам. За супер „мазна“ работа, залагам на “Fast black” стeншъните на Rockshox. Според личните ми наблюдения, триенето с новото покритие е значително по – малко и като цяло вилката работи по – адекватно. Това обаче не се дължи единствено на тръбите. Стоковите семеринги също са заменени с low friction семеринги, което несъмнено оказва влияние. Използвам хидравлика “motion control”, защото ми допада, когато разполагам с повече настройки откъм компресия на окачването. Low speed компресията я карам на един клик от най-твърдото положение, а high speed-а е един-два клика по–към мекото, за да е ефективна в по–аграрните участъци. И двата рибаунда са на най–бързото положение. Тези настройки, разбира се, са съвсем базови и доста варират в зависимост от конкретното трасе, на което карам.”

boxxer team 2015

glory boxxer fast black

Шок: Fox DHX RC4 Fatory Kashima. Твърдостта на пружината е 450 либри.

giant glory mallet

giant glory spank spike

И двете спирачки са Shimano Saint m820. Кара ги с дискове Shimano Ice–Tech, като предният е 203 мм., а задният 180 мм., за да спести тегло. Дисковете обаче не са единственият компонент, от който Емо намалява теглото на колелото си. Почти всичко в това Глори не само е цветно, но и безкрайно изчистено и леко. Дори скоростите му са само 5…

giant glory renthal fatber

Свръх лекото кормило Renthal Fatbar Carbon, с което е оборудвано колелото, е с дължина 780мм. и има най–голямото издигане за модела – 38мм.

Каплите му са с шини Spank Spike Race Evo шини и главини Hope Pro 2. Емо твърди, че те не само са красиви, но и трудно може да се намери препятствие, което да им се опъне.

hope pro 2 front hub

Плочата и курбелите са съответно Hope Retainer и Truvativ Descendant.
Педали: клипсове Crankbrothers Mallet
Водач: Mozartt WoG
Чашки: Fsa Orbit Option
Скорости: Shimano Saint
Колче: Thomson Elite
Седалка: Fizik Tundra
Скоба: Reverse

giant glory rear

В крайна сметка, теглото на цялото колело е малко под 15,5 кг. То, разбира се, варира в някакви малки граници.

За съжаление, Емо имаше доста лош късмет през последните няколко месеца. Едва възстановил се от тежка травма, когато започваше да си връща старата форма, много тежко счупване отново го извади от спорта и го лиши от каране за доста дълго време.

Пожелаваме му бързо и безпроблемно оправяне и ще се радваме да го видим на колелото колкото се може по-скоро.

88 Components Suspension