bike-bg интервю: Полина Петрова от Gravity

Днес ще ви представим едно от малкото момичета, състезаващи се сериозно в дисциплината спускане – Поли Петрова от Спортен клуб Гравити. Усилените й тренировки несъмнено дават резултат – тя присъства на почетната стълбичка на почти всяко състезание в страната. Вижте какво ни разказа:

polina petrova interview profile

Здрасти, Поли! С теб се познаваме отдавна, но за съжаление все още не знаем особено много за това как се запали по спускането и какво ти дава мотивация да продължаваш да тренираш и да се състезаваш. Разкажи ни повече за себе си?

Здравейте, всичко започна през 2011 г. с присъствието ми на Mini DH Западeн парк в София. Там бях за подкрепа на мой много близък приятел, който допринесе за появата ми в планинското колоездене. След известно време вече имах първото си колело. В продължение на една година карах по родните пътеки, а след това се включих и в състезанията. Относно мотивацията – идва от успехите и провалите. След победа или загуба се стимулирам съответно да продължавам в същия дух или да работя по-усърдно за по-добри резултати.

Ти си едно от малкото момичета в този мъжки спорт. Как се справяш и в какво се състои подготовката ти за предстоящия сезон?

Подготовката ми за предстоящия сезон е доста натоварена. Във фитнеса съм по четири пъти в седмицата. Тренирам различни упражнения за издръжливост, експлозивност и гъвкавост. Състезателният дух разбира се, не се поддържа само в залата. За целта са нужни още технически умения, правилен хранителен режим и психическа подготовка, за които спомагат съотборниците ми. Не бързам да си давам високи оценки, защото има още много да уча и усъвършенствам в карането си.

polina petrova interview

Какви са плановете ти за сезон 2015? Смяташ ли да се ограничиш само в спускане или отново ще те видим в някое XC състезание?

През предстоящия сезон имам за цел участието в много състезания както на българска, така и на международна почва, но най-голямата крачка която искам да направя е Световната купа. Надявам се да взема участие поне в един кръг. Мисля да се включа в някои ендуро състезания, обиколката на Витоша и може би отново ще изкача Черни връх.

Помним лошото ти падане през 2013 в Пампорово. Разкажи ни повече какво се случи и дали успя да се възстановиш напълно от травмата?

Всички знаят стръмния участък на състезателното трасе в Пампорово – именно там се случи падането ми. Не прецених добре линията и скоростта си и “запознах” лявото си коляно с камък. Това ми донесе частично скъсани колянни връзки, изместване на капачето и увреден хрущял. Повече от половин година ми беше забранено да се доближавам до какъвто и да е спорт. След близо вече 2 години все още не съм се възстановила напълно, но продължавам да се състезавам.

polina petrova interview action

Любими трасета и дестинации за каране?

Едно от любимите ми трасета е състезателното в Пампорово. Това на Голи връх също ми допада, но все още ми е доста трудно да се отпусна. За съжаление не съм била в Боровец, но мисля, че след като карам няколко пъти там ще ми стане фаворит.

Няколко думи за колелото ти?

Повечето от вас знаят колелото ми – Scott Gambler 30 2013 или още познато като Мартеницата. Много пъти буквално ме е спасявало от сериозни падания, като просто прегазва всичко изпречило се на пътя ни. Разбира се, като всеки истински байкър още със закупуването му смених някои компоненти – спирачки, кормило и други дребни части. Повече ще разберете от байк-чека с него.

polina petrova interview scott gambler

88 Components pads 300x250 1