Specialized Demo 8 – карбонова красота от S-Works

Безспорно Demo-то се е доказало през последните няколко години като оптималната машина между колело за колосални скокове и колело за спускане. Да не говорим за здравината, на пръсти се броят компаниите, които проектират и изработват рамките си с такава прецизност и точност.

specialized carbon demo 8 9

Подобно на Santa Cruz V10 новото демо ще бъде с карбонов преден триъгълник и заден алуминиев. До тук добре, но любопитното е, че освен наличието на две окомплектовки – Demo Team Edition и Demo 8 1, самата рамка има 2 варианта! При отборната версия се използва карбон FACT 11 и магнезиев заден горен линк, докато при Demo 8 1, предницата е от карбон FACT 10 и линка е от алуминий, това обаче не дава голяма разлика в теглото – само 50 грама преднина на team версията. Разбира се това е малко странно, все пак карбоновите рамки и без това са си скъпички, а да пуснеш на пазара две еднакви като геометрия рамки от два материала си е доста завидно постижение, друг е въпроса колко е смислено.

specialized carbon demo 8 5

Е, разбира се, на долната тръба на Team Edition не стои величествения надпис на Specialized, а S-Works, което си е направо AMG на фирмата…

Предният триъгълник освен красивите си форми е изграден по един по-различен начин от „обикновенната” направа – всъщност по време на производственията процес тригълника е от две части, които се обработват по отделно и в последствие се сглобяват. Това дава на марката възможността да регулира дебелината на карбона по различните места на рамката. Долната половина на долната тръба, например, е с дебелина 4 мм.

Явно Сами е вкарал доста в концепцията за Demo-то, защото освен по-прогресивен ход на новата рамка, чрез обръщане на ексцентричните втулки на шока, може да получите различна височина на средното.

Нека набързо минем и това, от което доста хора се интересуват, а именно теглото – Team Edition стъпва на 3,5 кг, което е с около 400 грама по-малко от алуминиевата версия… И всичко това само от един преден триъглъник. Представете си колко щеше да олекне рамката, ако и задният триъгълник беше от карбон… Разбира се, едва ли някой китаец би се занимавал цял ден да направи всичките тръби, от които е изградена задната част на рамката.

Челцето, или иначе казано 1.5 инчовата тръбичка, която представлява челото си е доста масивно, нещо типично за тази марка. Team Edition-а е снабден с BoXXer WC с черно покритие, което не е известното DLC, а е друго просто с черен цвят, но въпреки това притежава по-добри характеристики при триене, сравнение с характерното за Rock Shox.

specialized carbon demo 8 12

specialized carbon demo 8 8

Задният шок е тунингован Vivid с титаниева пружина, компресия, нискоскоростен и високоскоростен рибаунд.

specialized carbon demo 8 10

Колелата са изградени от шини DT Swiss FR600 и главини 240 обградени с външни гуми Specialized Butcher 2.3, които пък колко са добри нямаме грам представа. Все пак външните гуми на тази марка по принцип не са много разпространени, а за България да не говорим.

Задната гума ще бута тригъгълника до цели 203мм ход. 203 отпред, 203 отзад… Specialized си падат явно по симетрията…
AMG версията, така де – S-Works, също така е със седалка от SDG с гумените бутони по рецепта на Брендън Феъркло и Сам Хил, като има и дъгата на UCI.

specialized carbon demo 8 13

А за да сте още по-лачени, задната касета е със 6 скорости, като най-малкият венец е с 9 зъба, големия с 26, а главината е 12х135мм. Дали обаче това ще ви направи толкова бързи, колкото Сам е друг въпрос…

specialized carbon demo 8 11

Лапата и кормилото са Sam Hill approved, Стивиан Гатев approved, а бе въобще яко approved от всякъде! Лапата е Renthal 45 мм дължина за директен монтаж, която доста масивно е захапала Fatbar кормило с 780 мм дължина.

specialized carbon demo 8 6

Спирачките са специални, като всичко останало по колело – X0 лостчета с Code апарати…
Дори и да имате кешовицата за това бижу, внимавайте! Само 250 такива ще бъдат пуснати в продажба поне за 2013, след това не се знае. За щастие, обаче, ще се продават и само рамки Team.

Стига толкова за мега лачената окомплектовка и характеристики на рамката Team Edition.
„По-евтиното” Demo 1 карбон си е с доста добри части като цяло… Нека рагледаме сега и тази джунджурийка!

specialized carbon demo 8 3

Всъщност послъгахме, няма какво толкова да се гледа… Вилката си е нормален BoXXer RC 2013 модел, спирачките, колкото и странно да звучи, са Elixir 5. Което всъщност не е толкова лошо, ако теглото ви е 60 кг и карате на Пампорово… Сванахте иронията, нали?
Хода пак си е 203мм, като за него е отговорен FOX RC4 шок. Линка е алуминиев както казахме вече.

specialized carbon demo 8 15

specialized carbon demo 8 14

specialized carbon demo 8 1

Педалите са нови, модела им е Bennies, по името на Брад Бенедикт, един от водещите състезатели и тестови карачи на Specialized в Америка.

specialized carbon demo 8 2

specialized carbon demo 8 4

Размерите при двете красавици ще са 3 – S, M и L, като всички дължини може да видите в таблицата долу…

2013 specialized demo8 carbon dh mountain bike geometry

Въобще изпипана работа! Дано догодина да видим такива и у нас!

88 Components pads 300x250 1