Интервю с Джорди Баго

През изминалите две седмици в България се проведоха две състезания по спускане, включени в календара на UCI – в Пампорово и Боровец. И въпреки, че второто бе с по-висок ранг, в Пампорово дойдоха значително повече райдъри. Един от тях бе подкрепения от Monster Energy – Джорди Баго. Освен, че е отличен състезател, той успя да достигне до третото място в Пампорово, само на секунда зад първия – Роб Смит. Малко преди старта на финалното му спускане ние се срещнахме с него, за да му зададем няколко въпроса. Така, че настанете се удобно и вижте какво ще каже симпатичния испанец.

DSC 06751 640x288

Monster Energy:
Здравей Джорди, радваме се, че си тук. Би ли казал няколко думи за себе си.

Джорди Баго:
Здрасти, казвам се Джорди Баго и съм от Барселона, Испания. Състезавам се за Saracen Bikes и съм на 34 години.

Monster Energy:
От колко време се състезаваш?

Джорди Баго:
Състезавам се от почти 20 години. Участвал съм в Световната купа, европейски и национални първенства. Печелил съм национални шампионати в Испания и Португалия. През 2011 завърших трети в Националния шампионат. За съжаление миналата година паднах тежко и изпуснах по-голямата част от сезона.

Monster Energy:
Харесва ли ти България?

Джорди Баго:
Да, за първи път съм тук. Доста е топло, но трасето е страхотно и хората са много приятелски настроени. Радвам се, че съм тук.

Monster Energy:
Какво мислиш за състезанието? Харесва ли ти?

Джорди Баго:
Да, трасето ми харесва много, защото е технично. Не е прекалено бързо. Трябва да си много внимателен в някои секции. Няма много места където трябва да се върти. Да, определено ми харесва.

Monster Energy:
Коя част от трасето, тук в Пампорово, най-много ти допада?

Джорди Баго:
Бих каза, че е стръмната секция, защото е доста предизвикателна. Трябва да си внимателен и да запазиш скоростта си, защото няма как да въртиш там. Ако направиш грешка, ще загубиш много време. Това е любимата ми част.

Monster Energy:
А коя част ти се струва най-трудна?

Джорди Баго:
Бих казал, че точно преди излизането от гората преди финала има няколко много остри завоя без виражи, последвани от един много остър, но с вираж. Според мен е трудно да запазиш скоростта си там, тъй като има много дупки, а тази част е много важна, защото те отвежда във финалната зона, в която трябва да влезнеш с голяма скорост. Мисля, че този завой не е толкова труден като цяло, но да го преминеш бързо – това вече е предизвикателство.

DSC 0653 389x640

Monster Energy:
Ти си бил на много състезания по целия свят. Кое е трасето, което най-много харесваш?

Джорди Баго:
Любимото ми трасе е Шладминг в Австрия. То има всичко, което харесвам. Преди няколко години го бяха затворили заради Световното Първенство по Ски, но вече е отворено. Миналата година карах в националния шампионат там, но спуках гума и завърших 19 – ти.

Monster Energy:
Кое е най-доброто ти постижение в Световната Купа?

Джорди Баго:
Беше доста отдава, но в едно състезание успях да завърша 21 – ви. Тогава успях да направя няколко добри състезания, но винаги има възходи и падения. Най-доброто ми класиране в ранг-листата на Световната Купа е 41 – ви.

Monster Energy:
Страхотно! Ти видя карането на някои от най-добрите райдъри в България. Какво е мнението ти?

 Джорди Баго:
Момчетата от RАМ са доста добри. Видях и едни, които караха Giant, не знам дали са българи, но се движеха доста добре. Фактът, че има добри състезатели и състезания е страхотен, защото, за нещастие, в Испания няма много подобни ивенти, което кара всички младежи да излизат навън. Познавам едно много добро хлапе, което в момента е в Леоганг и се класира 2 – ри при Юношите. Той кара много добре, но за съжаление трябва да го прави извън Испания, защото там просто няма състезания.

Monster Energy:
Лоша работа. Искаме да ти зададем последен въпрос – тъй като ти си много опитен, какво би посъветвал българските карачи?

Джорди Баго:
Трудно е да се каже. Хубаво е, че имате трасета като това, защото по този начин вдигате нивото си. На колкото по-трудни трасета тренирате, толкова по-лесно ще ви е когато отидете на състезания с висок ранг, защото ще сте свикнали да карате по по-предизвикателни участъци. Ако тренирате по лесни трасета, когато отидете на някое много по-трудно и не сте свикнали, ще имате сериозни проблеми. Ще изгубите много време в учене на линии или в гледане на другите как минават даден участък. Така, че ако карате по такива трасета, ще направите живота си много по-лесен.

Monster Energy:
Благодарим ти за отделеното време и успех в състезанието!

Джорди Баго:
Благодаря.